Rezervasyon

24 Ekim 2023

Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Antalya, iklimi ve doğasının yanı sıra eşsiz tarihi yapılarıyla da dikkat çekici bir şehirdir. Antalya’nın en gözde yapılarından biri olan Aspendos Antik Kenti, her yıl binlerce turist ağırlamaktadır.

calista-resort-hotel-blog-aspendos-antik-kenti-card

Aspendos Nerede

calista-resort-hotel-blog-aspendos-antik-kenti-card2

Peki uzun geçmişi ve etkileyici yapıları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Aspendos nerede? Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Aspendos, oldukça popüler bir şehir olan Antalya sınırlar içinde bulunur.

Serik’in merkezine 10 km mesafede yer alan Aspendos, şehir merkezine 47 km uzaklıktadır. Şehrin sembolü haline gelen Aspendos, Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada bulunmaktadır.

Aspendos'a Nasıl Gidilir?

calista-resort-hotel-blog-aspendos-antik-kenti-card3

Antalya antik kentleri ile kültür turizminde de öne çıkmaktadır. Binlerce yıldan beri yerleşim alanlarının kurulduğu şehir, birçok uygarlık tarafından yaşam alanı olarak tercih edilmiştir. Şehrin çok kültürlü bir yapıya ulaşmasını sağlayan antik kentler arasında Aspendos, dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Antalya Aspendos Antik Kenti, son derece eski olmasına rağmen günümüze kadar özenli bir şekilde korunmuştur. İçerisinde birçok farklı yapının bulunduğu Roma yerleşim alanı, etkileyici efsanelerin de çıkış noktası haline gelmiştir.

Özgün ve görkemli mimarisinin yanı sıra dayanıklı yapısıyla da ilgi odağı haline gelen Aspendos Antik Kenti, ziyaretçileri büyüleyen bir görünüme sahiptir.

Aspendos’a gitmek için çeşitli ulaşım yöntemleri bulunur. Özel araç ve taksiyle ulaşımın yanı sıra Antalya Otogarı’ndan Serik’e giden otobüslere binebilirsiniz. Serik ilçesinden Aspendos’a giden minibüsleri kullanarak kısa süre içerisinde antik kente seyahat edebilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti'nin Tarihi ve Hikayesi

calista-resort-hotel-blog-aspendos-antik-kenti-card4

Antalya’da yer alan Aspendos Antik Kenti’nin geçmişi oldukça eskidir. MÖ 10. yüzyıla tarihlenen antik kentin Akalar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Eski Tunç Çağından itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan şehir MÖ 5. yüzyılda Pers

İmparatorluğunun hakimiyeti altına girer. MÖ 467 yılında yapılan Eurymedon Savaşı’nın ardından şehir Büyük İskender tarafından yönetilmeye başlar.

Büyük İskender’in yönetimiyle beraber antik kentin en parlak yılları yaşanmaya başlar. Roma Döneminde etkileyici yapılar inşa edilir. Aspendos Antik Kenti zaman içerisinde Bizans ve Selçuklu gibi farklı devletler tarafından da yönetilmiştir. Bu süreçlerde geçmişte inşa edilen yapıların bakımı gerçekleştirilmiştir. Özellikle Selçuklular tarafından yapılan restore çalışmalarının izlerine hala rastlanılabilir.

Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin himayesinde kalan Aspendos Antik Kenti, 1930 senesinde detaylı bir restorasyondan geçerek ziyarete açılır. Yerleşim alanı geçmişte şarap, zeytin, bağcılığın yanı sıra atlarıyla da dünyaya nam salmıştır.

Antik kentin içerisinde Aspendos Antik Tiyatrosu, su kemerleri, bazilika, agora, hamam, stadio, anıtsal çeşme, akropol, anıtsal tak ve meclis binası kalıntıları yer alır.

Aspendos Tiyatrosu'nun Tarihi ve Mimari Özellikleri

calista-resort-hotel-blog-aspendos-antik-kenti-card5

Aspendos Antik Kenti söz konusu olduğunda akla gelen ilk soru ‘’Aspendos Tiyatrosu nerede?’’ sorusudur. Antik kentin içerisinde bulunan tiyatronun tam konumunu öğrenmek oldukça kolaydır. Aspendos Tiyatrosu Antalya’nın doğusunda bulunan Serik ilçesine 10 km uzaklıktadır. Belkıs Köyü’ne son derece yakın olan antik kente ulaştığınızda Aspendos Theatre bütün ihtişamıyla karşınıza çıkacaktır.

Aspendos Antik Tiyatrosu ve Aspendos Su Kemerleri, 2015 senesinde UNESCO Geçici Miras Listesine girmeyi başarmıştır. Yüzlerce yıllık tarihiyle zamana meydan okuyan tiyatro, MS 2. yüzyılda Roma Devleti tarafından yapıldığı düşünülür. Dünyanın en iyi akustiğine sahip olan bu yapı, İmparator Marcus Aurelius tarafından Aspendoslu Theodorus'un oğlu Mimar Zenon’a yaptırılmıştır. Sahne binasının girişindeki yazıtlarda Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus isimli iki kardeşin binayı tanrılara ve imparatora ithaf ettiği okunur.

Antik tiyatronun mimarisi görkemli ve dikkat çekicidir. Sahne binası, antik Roma tiyatro binalarında olduğu gibi iki kattan oluşur. Tiyatro binasının iki katında da farklı sütunlar kullanılmıştır. Alt katta ion, üst katta korint sütun kullanımı yapının girift bir görünüme sahip olmasına imkan tanır. Sütun aralarındaki nişlere heykeller eklenerek estetik bir dokunuş katılmıştır.

Binanın orta kapısının üzerindeki Dionysos kabartmasının çevresi bitkiler ve motiflerle sarılmıştır. Antik tiyatrolarda gerçekleştirilen etkinlikler Antik Yunan’da şarap tanrısı olarak bilinen Dionysos adına yapılmıştır. Özellikle bağ bozumunda halk, tanrılara şükranlarını sunmak ve bereketi artırmak için çeşitli şenlikler düzenlemiştir.

Tiyatro binası kapıları, farklı kullanım amaçlarına göre kullanılmıştır. Zemin kattaki kapılar tiyatro oyununda sanatçıların kullanması için tasarlanırken, zeminin altında kalan kapılar ise dövüşlerde hayvanların girişi için hazırlanmıştır.

Aynı dönemde inşa edilen diğer tiyatro yapılarından farklı olarak oturma yerlerinden manzara değil, sahne görülmektedir. Yapının çevresinin tamamen kapalı olması, akustiği güçlendirerek seyircilerin sesleri rahatlıkla duymasını sağlar.

Oturma yerlerinin her birinin genişliğinin 45 cm olduğu bilinir. 9000 kişilik geniş bir seyirci kapasitesine sahip olan Aspendos Antik Tiyatrosu’nda bu kapasite 15.000 kişiye kadar artırılabilir. Toplam 41 adet oturma sırası bulunan tiyatronun orkestra bölümü yarım daire biçimindedir.

En alt bölümde ‘’İmparator Locası’’ olarak adlandırılan oturma alanı yer alır. Bazı oturma yerlerinin üzerinde ise isimler olduğu dikkat çekmektedir. Binanın yapımında mermer ve kayaçlar kullanılmıştır.

Sahne binasında, Selçuklular Döneminde yapılan restorasyondan kalan turkuaz renkli çiniler bulunmuştur. Sahne binasının Selçuklu hükümdarı tarafından bir süre saray olarak kullanıldığı düşünülür.

Aspendos Antik Tiyatrosu, 1994 senesinden itibaren Uluslararası Opera ve Bale Festivali’ne ev sahipliği yaparak tarihe meydan okumaktadır.

Aspendos Antik Kenti Efsanesi

calista-resort-hotel-blog-aspendos-antik-kenti-card6

Dünyanın dört bir yanından turistin ilgi odağı haline gelen Aspendos Antik Kenti hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetler arasında öne çıkanı ise Aspendos Kralı ve mimar kardeşler hakkında olan efsanedir.

Aspendos Kralı’nın kızı, evlilik çağına gelmiştir. Kral, kızını evlendireceği kişinin şehre ve halka faydalı biri olmasını ister. Şehre ulak göndererek kent için yararlı bir yapı inşa eden ile kızını evlendireceğini duyurur. Pek çok genç erkek, çeşitli yapılar inşa etmek üzere işe koyulur.

Gençlerin arasında iki mimar kardeş de vardır. Kardeşlerden biri antik kente su kemerleri yapar. Su kemerleri, halkın ihtiyacı olan suyu karşılamaktadır. Kral bu yapıyı incelediğinde kararını verse de haksızlık olmaması adına diğer kardeşin inşa ettiği yapıyı da görmek ister. Böylece antik tiyatroya gitmeye karar verir.

Aspendos Kralı, antik tiyatroyu gördüğünde adeta büyülenir. Etkileyici mimarisinin yanı sıra kusursuz bir akustiğe sahip olan tiyatronun sahnesinde çıkarılan en ufak ses, en arka sıralardan duyulur. Kral en arka sırada durduğu esnada fısıltı şeklinde ‘’Kızını benimle evlendirmelisin.’’ cümlesini işitir. Sesin geldiği yeri ararken sahnedeki Mimar Zenon’u görür ve kızını onunla evlendirmeye karar verir.

Aspendos Yakınında Gezilecek Yerler

● Zeytintaşı Mağarası

● Uçansu Şelalesi

● Sillyon Antik Kenti

● Serik Merkez Camii

● Pednelissos Antik Kenti

● Likya Kral Yolu

● Şehitlik Parkı

Turistik gezilere katılarak veya bireysel olarak gezebileceğiniz Aspendos’un ziyaret saatleri mevsime göre değişim gösterse de açılış saati 08.00 olarak belirlenmiştir. Girişi ücretli olan yapıyı dilerseniz bilet ile dilerseniz ise müze kart kullanarak ziyaret edebilirsiniz.

Keşif sürecinde konaklama aşaması son derece önemlidir. Konforlu bir konaklama, keyifli bir gezi yapmanıza olanak tanır. Kusursuz bir tatil süreci geçirmek için misafirlerine yüksek konfor sağlayan Calista Luxury Resort’ta konaklayarak şehrin her noktasını detaylı bir şekilde keşfedebilirsiniz.

  • Calista Resort Hotel Blog Konsept Card
    Konsept Mekan Nedir?: Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Alanlar

    Konsept mekanlar genellikle restoran, bar, kafe ve pastane seçeneklerinden oluşur

  • Calista Resort Hotel Blog Dugun Nasil Yapilir Card
    Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

    Düğün organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

  • Calista Blog Ultra Her Sey Dahil Ekonomik Tatil Card
    Türkiye'de Ultra Her Şey Dahil Konseptiyle Ekonomik Tatil Keyfi

    Tatiller, bireylerin kusursuz bir dinlenme ve eğlence olanağına sahip olmak istedikleri süreçtir

  • Calista Resort Hotel Belekin En Iyi Restoranlari Card
    Belek'in En İyi Restoranları: Yerel ve Uluslararası Mutfaklardan Lezzetler

    Her yıl binlerce turistin akın ettiği Akdeniz, mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog En Luks Otel Card
    Belek'te En Beğenilen Lüks Konaklama Oteli

    Belek lüks oteller tatil sürecinin kusursuz bir deneyime dönüşmesine olanak tanır.

  • Calista Resort Hotel Blog Tatil Aktiviteleri Ve Onerileri Card
    Antalya'da Eğlence ve Adrenalin Dolu Tatil: Aktivite ve Etkinlik Önerileri

    Akdeniz’in gözde tatil şehri Antalya’da konaklayarak her zevke hitap eden aktivitelere katılma imkanınız bulunur.

  • Calista Resort Hotel Blog En Iyi Plajlar Card
    Belek'in En İyi Plajları: Yüksek Standartlı Tatil Keyfi

    Belek plajları, sıcacık kumların, masmavi denizin ve enerjisiyle kendinizi her an mutlu hissetmenize yardımcı güneşin muazzam birlikteliğini sizlerle buluşturur.

  • Calista Resort Hotel Blog Luks Villalar Card
    Antalya'da Lüks ve İhtişamın Yaşam Bulduğu Villalar

    Berrak denizi, yemyeşil doğası ve renkli eğlence hayatı ile dikkatleri üzerine çeken şehirde her zevke hitap eden konaklama olanakları bulunur.

  • Calista Resort Hotel Blog Unutulmaz Balayi Card
    Antalya'nın En Güzel ve Lüks Otelinde Unutulmaz Balayı Tatili

    Hayatınızın en özel ve benzersiz anlarından biri olan balayını sıcacık güneş, masmavi deniz ve doğal güzelliklerle çevrili Antalya balayı otellerinde geçirmek istemez misiniz?

  • Calista Resort Hotel Blog Gezilecek Yerler Card
    Belek'te Gezilecek Tarihi Yerler

    Antalya Belek, dört mevsim tatile olanak tanıyan hem modern otelleri hem de tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerinin hayranlığını kazanan bir bölgedir.

  • Calista Resort Hotel Blog 5 Yildizli Otel Card
    Antalya Belek'te Muhteşem Bir Tatil için 5 Yıldızlı Otel

    Belek 5 yıldızlı otel hizmeti bakımından istek ve ihtiyaçlarınıza yönelik pek çok ayrıcalığı sizlerle buluşturmaktadır.

  • Calista Resort Hotel Blog Denize Sifir Card
    Antalya'nın Denize Sıfır Otelinde Mükemmel Bir Tatil

    Antalya, dünyanın en büyük iç denizi olan Akdeniz’in inci şehirlerinden biridir.

  • Calista Resort Hotel Blog Benzersiz Konaklama Card
    Türkiye’nin En Lüks Otellerinde Benzersiz Konaklama Deneyimi Yaşayın

    Lüks ve Konforla Harmanlanan Birinci Sınıf Tatil

  • Calista Resort Hotels Blog Surdurulebilirlik Card
    Sürdürülebilirlik

    Dünyayı Birlikte Korumak İçin “Sürdürülebilirlik”

    REZERVASYON