Rezervasyon

08 Aralık 2023

Uzak Doğu Mutfağı: Popüler 10 Uzak Doğu Yemeği

Hızlı bir şekilde dünyaya yayılan Uzak Doğu mutfağı hafif yapılı eşsiz lezzetleri ile ilgi odağı haline gelir. Uzak Doğu yemekleri farklı damak tatlarına hitap eden seçeneklerden oluşur.

Dünyanın her köşesinde popülerleşen Uzak Doğu mutfağı, ramen, sushi, teriyaki ve daha pek çok özel lezzetiyle öne çıkan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Deniz ürünlerinin önemli bir yer edindiği Uzak Doğu mutfağı oldukça sağlıklı ve kolesterolden uzaktır.

Uzak Doğu Mutfağının Tarihi Kökenleri

Binlerce yıllık kökene sahip olan Uzak Doğu mutfağı dünyaya yayılan ilk yerel lezzetlere sahiptir. Amerika’nın keşfedilmesinin ardından farklı ulaşım yolları ortaya çıkar ve insanların seyahat etmesi kolaylaşır. Birçok kişi için mistik olan Uzak Doğu, kendine özgü yemek kültürüyle dikkatleri üzerine çeker.

Amerika’nın keşfiyle beraber dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar yeni dünyaya göç etmeye başlar. 19. yüzyılda Amerika’ya göç edenler arasında Çinliler de yer alır.

Kanton’dan göçen Çinliler, küçük restoranlar açarak Çin yemeği servisine başlarlar. İlk zamanlar yalnızca göçmenlerin müşterisi olduğu bu restoranlar, 1920 yılında meydana gelen Dünya Ekonomik Buhranı ile beraber Amerikalıların ilgi odağı haline gelir.

Amerika’nın ilk popülerleşen yerel lezzetleri olan Çin yemeklerinden sonra İkinci Dünya Savaşı gerçekleşir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japon mutfağı da keşfedilerek kısa süre içerisinde popüler hale gelir. 20. yüzyılın ortalarında Uzak Doğu mutfağı Amerika için vazgeçilmez olur.

1970’li yıllarda bölgede Tayland mutfağı da önem kazanmaya başlar. Pratik, sağlıklı ve özgün lezzetlerden oluşan Asya mutfağı, Amerika ile beraber dünyanın radarına girmeyi başarır. Türkiye’de 2000’li yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Uzak Doğu yemekleri, az yağlı ve az tuzlu olması sayesinde organik beslenenlerin de ilgisini çeker.

Uzak Doğu Mutfağı Genel Özellikleri

Uzak Doğu mutfağı genel özellikleri incelendiğinde yerel lezzetlerin birbirine benzediği görülür. Son derece zengin bir mutfağa sahip olan Asya’da yaşama dair birçok konuda olduğu gibi yemek ve sofranın da felsefesi olduğu düşünülür.

Uzak Doğu mutfağı, bölge ve nüfus şartlarına uygun şekilde gelişmiştir. Kalabalık nüfus ve gıda yetersizliği, az malzeme ile doyurucu yemekler yapılmasını sağlar.

Uzak Doğu mutfağına ait yemekler genel olarak son derece sağlıklıdır. Özel olarak seçilen malzemeler ve pişirme yöntemleri ile kolesterol gibi sorunların önlenmesi sağlanır. Asya mutfağında yer alan yemekler küçük porsiyonlardan oluşur. Küçük porsiyonların bir arada sunulduğu yiyecekler, oldukça doyurucudur.

Bölgede yetiştirilen ve temin edilen malzemelerin kullanıldığı Asya mutfağı, kendine özgü yapısı ile dünyanın dört bir yanına yayılmayı başarır.

Uzak Doğu Yemeklerinde Kullanılan Malzemeler

Uzak Doğu mutfak ürünleri Asya bölgesinde bulunan kısıtlı alanlarda yetiştirilen ürünlerden oluşur. Bölge nüfusunun yoğun olması sebebiyle az malzeme kullanılan yemeklerin sağlıklı ve doyurucu olmasına önem verilir.

Uzak Doğu mutfağında kızartma, haşlama, fırınlama ve buharda pişirme yöntemlerinin sıklıkla kullanıldığı göze çarpar. Yerel mutfağın temelini pirinç ve çorba oluştursa da birçok farklı yemek çeşidi bulunur. Asya mutfağında genellikle süt ve süt ürünleri kullanılmaz. Ekmek yerine ise pirinç tüketilir.

Asya yemek tariflerinde tuz, un, yağ ve şeker oldukça az kullanılır. Uzak Doğu mutfağında en sık kullanılan besinlerin başında pirinç, deniz ürünleri, sebze ve et çeşitleri yer alır. Tariflerde en sık rastlanılan ürünler ise bambu kamışı, soya fasulyesi, baharat türleri ve mangodur.

Dumpling

‘’Çin mantısı’’ olarak da bilinen dumpling Türk mantısına oldukça benzer. İnce bir dış hamurdan oluşan dumpling yemeğinin içerisinde kıymalı bir harç bulunur. Hamur bölümü hazırlandıktan sonra bir kapta dinlendirilir. Dinlenen hamur ince bir şekilde açılarak küçük daireler halinde kesilir.

İç harçta kıyma, yeşil soğan, kuru soğan, soya sosu, zencefil, havuç, sarımsak, tuz ve karabiber kullanılır. Daire şeklinde kesilen hamurlar, iç harç eklendikten sonra yarım ay biçiminde kapatılır. Kızartma, haşlama veya önce haşlayıp sonra kızartma yapılarak servise hazır hale getirilir.

Ramen

 

Ramen bir noodle türü olarak görülür. 1920’li yıllarda savaş sonrası Çin’den Japonya’ya dönen askerler, ramen servis edilen restoranlar açarak hizmet vermeye başlarlar. O dönem Japonya’da yaşanan yemek sıkıntısı, ramene olan ilgiyi artırır. El yapımı bir yiyecek olan ramen, Japonya’da hızlı bir şekilde popüler hale gelir.

Momofuku Ando isimli Japon iş insanı, bu ilgiyi fark ederek bir girişimde bulunur. Rameni hazır yemek skalasına sokarak önce Japonya’da ardından ise Amerika’da satmaya başlar ve ramenin dünyaya yayılmasını sağlar. Farklı şekillerde yapılan ramenin temel malzemesi undur. Sebze ve et ile pişirilebilen ramen, tarife göre farklılık gösterir.

Tso Tavuk

Çinli bir devlet insanının ismini taşıyan General Tso tavuk Amerikan Çin mutfağına aittir. Amerika’da büyük bir önem taşıyan bu lezzet, baharatlı yapısı ile ilgi odağı haline gelir.

Tso tavuk yapımında tavuk, yumurta beyazı, mısır nişastası, un, tuz ve sıvı yağ kullanılır. Bu yemeği özgün kılan sosunda ise susam yağı, soya sosu, toz şeker, domates sosu, kurutulmuş acı biber, mısır nişastası, sıvı yağ, susam, sarımsak ve zencefil kullanılır. Yoğun yapıya sahip olan bu yemek baharat sevenler tarafından tercih edilir.

Yumurtalı Pilav

 

Yumurtalı pilav Asya mutfağının ilginç lezzetleri arasında yer alır. Pirinç, yumurta, tereyağı, zeytinyağı, taze soğan ve havuçtan yapılan yumurtalı pilav, Çin mutfağında önemli bir yere sahiptir.

Satay Soslu Tavuk

 

Satay soslu tavuk Endonezya mutfağının gözdesi olan tatlardan biridir. Güney Asya ülkelerinde sıklıkla tercih edilen bu yiyecek, dünyanın dört bir yanına yayılır. Şişte servis edilen tavuk parçaları, ana yemeğin yanı sıra atıştırmalık olarak da tüketilir.

Satay soslu tavuğun içerisinde soya sosu, köri, balık sosu, sarımsak, Hindistan cevizi sütü, esmer şeker, zerdeçal, kişniş, toz paprika, beyaz biber ve fıstık ezmesi bulunur. Marine edilen tavuklar soslandıktan sonra şişe geçirilerek ızgara veya tavada pişirilir.

Etli Noodle

Asya mutfağı söz konusu olduğunda akla gelen ilk yemeklerden biri etli noodle’dır. Makarnaya benzeyen yapısı ile birçok kişinin damak tadına uyum sağlayan etli noodle, dengeli ve doyurucu bir lezzettir.

İnce şeritler halinde kesilen hamurların farklı malzemelerle karıştırılması sonucu elde edilen yemeğin içerisinde dana bonfile, ayçiçek yağı, yeşil fasulye, kırmızı biber, sebzeli çeşni, soya sosu, su, mısır nişastası, sarımsak ezmesi, zencefil rendesi, karabiber, mirin ve esmer şeker yer alır.

Tempura

Japonya’ya özgü pişirme tekniği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran tempura çıtır dış yapısı ve yumuşak iç kısmı ile enfes bir lezzet oluşturur. Tempuranın yapımında buğday nişastası, un, tuz, soda, yumurta, ayçiçek yağı kullanılır. Dış sos için hazırlanan karışımı sebze, et, tavuk veya balık için kullanılabilir.

Şans Kurabiyesi

Gevrek bir yapıya sahip olan şans kurabiyesi içerisinde bulunan kehanetli kağıtları ile dikkat çeker. Un, vanilya, susam tohumu ve şekerden yapılan şans kurabiyesi Çin ve Japon mutfağından dünyaya yayılır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde özel bir sektör haline gelmiştir.

Okonomiyaki

Bir tür Japon pankeki olarak görülen okonomiyaki bölgeye ve isteğe göre farklı tariflere sahiptir. Tatlı veya tuzlu olarak pişirilebilen yemek son derece besleyici ve lezzetlidir.

Çin Böreği

 

Çin Böreği ağırlıklı olarak sebzelerden oluşan iç harcı ile hafif bir yapıya sahiptir. Yufka, sıvı yağ, yumurta beyazı, süt, galeta unu, kuru soğan, havuç rendesi, pırasa, lahana yaprağı ve kıymanın dengeli birleşimi enfes bir tat yaratır.

5 Yıldızlı Antalya Otelleri arasında yer alan Calista Luxury Resort Hotel, alanında uzman personelin yer aldığı mutfağında eşsiz lezzetlerden oluşan Asya mutfağı yemekleri sunar. Özel olarak dizayn edilen Sakura À La Carte Restaurant’ı ziyaret edebilir ve siz de eşsiz Uzak Doğu lezzetlerini tadabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

  • Calista Resort Hotel En Iyi Koylar Blog Card
    En İyi Antalya Koyları: Antalya’da Gidebileceğiniz 6 Koy

    Akdeniz’in en özel şehri Antalya, birbirinden farklı özelliklerden oluşan ilçeleriyle her mevsim ziyaretçi akınına uğramaktadır.

  • Calista Resort Hotel Blog Tatilde Yanina Almasi Gerekenler Card
    Tatile Giderken Alınması Gerekenler

    Yaz tatiline giderken alınması gereken eşyalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Calista Resort Hotel Blog Sosyal Yetenekleri Gelistiren Cocuk Aktiviteleri
    Sosyal Yetenekleri Geliştiren Keyifli Çocuk Aktiviteleri

    Çocuk gelişiminde son derece önemli bir unsur olan sosyal yetenekler, gelişim sürecinin diğer ögeleri ile de bağlantılı olan çocuk aktiviteleridir..

  • Calista Resort Hotels Blog Kisin Yuzmenin Faydalari Card
    Kış Mevsiminde Havuzda Yüzmenin Faydaları

    Keyifli bir aktivite olan yüzme, genellikle ilkbahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde tercih edilse de kış mevsiminde de vücuda iyi gelir.

  • Calista Resort Hotel Blog Yemek Cesitleri Card
    Yemek Tutkunlarına Özel Benzersiz Dünya Mutfağı Önerileri

    Lezzet tutkunları tarafından merak edilen dünya mutfağı, birbirinden farklı gıda ve tarifleri ile dikkat çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog Konsept Card
    Konsept Mekan Nedir?: Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Alanlar

    Konsept mekanlar genellikle restoran, bar, kafe ve pastane seçeneklerinden oluşur

  • Calista Resort Hotel Blog Dugun Nasil Yapilir Card
    Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

    Düğün organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

  • Calista Blog Ultra Her Sey Dahil Ekonomik Tatil Card
    Türkiye'de Ultra Her Şey Dahil Konseptiyle Ekonomik Tatil Keyfi

    Tatiller, bireylerin kusursuz bir dinlenme ve eğlence olanağına sahip olmak istedikleri süreçtir

  • Calista Resort Hotel Belekin En Iyi Restoranlari Card
    Belek'in En İyi Restoranları: Yerel ve Uluslararası Mutfaklardan Lezzetler

    Her yıl binlerce turistin akın ettiği Akdeniz, mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog En Luks Otel Card
    Belek'te En Beğenilen Lüks Konaklama Oteli

    Belek lüks oteller tatil sürecinin kusursuz bir deneyime dönüşmesine olanak tanır.

    REZERVASYON