Rezervasyon

19 Şubat 2024

Sağlıklı Yaşam için 10 Beslenme Önerisi

Sağlıklı yaşam uzun ve sorunsuz bir ömür geçirmeyi beraberinde getirir. Fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması için bazı rutinler oluşturulmalıdır. Peki sağlıklı olmak için neler yapmalıyız?

Sağlıklı Yaşam Nedir?

Fiziksel ve ruhsal sağlığın dengede olmasına sağlıklı yaşam denir. Sağlıklı yaşamın temelinde sağlıklı beslenme, spor ve psikolojik dayanıklılık yer alır. Beden ile zihin, birbirini besleyen bir mekanizma olarak bilinir. Birbirinden direkt olarak etkilenen beden ile psikolojiyi dengede tutabilmek çeşitli yöntemler uygulanabilir.

Sağlıklı yaşam doğa dostu bir yaşam sürdürmenize olanak tanır. Bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olan sağlıklı yaşam, hayat sürenizi uzatabilir.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif olmanız, stresten uzak durmanız ve insanlar ile sağlıklı ilişkiler kurmanız son derece önemlidir.

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı yaşamın ilk adımı olarak bilinen dengeli beslenme nedir? İnsanın fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını sürdürebilmesi için beslenmesi gerekir. Beslenmede seçilen yiyecek ve içecekler fonksiyonları farklı şekilde etkileyebilir.

İşlevsellik açısından sorun yaşamamak için protein, karbonhidrat ve yağ olan makro besinleri almak şarttır. Mikro besin olarak bilinen vitamin ve minerallerin tüketilmesi de sağlıklı bir yaşam için zorunludur.

Sağlıklı beslenme solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım, sinir, iskelet ve kas sistemlerinin yanı sıra hormon ve vücut salgılarını direkt olarak etkileyerek motor ve bilişsel becerilerin sürdürülmesini sağlar. Sağlıklı beslenmek için mikro ve makro besinlerin dengeli ve yeterli şekilde tüketilmesine önem verilmelidir.

Sağlıklı Beslenmek için Öneriler

Beslenme, kişiye özgü bir nitelik taşır. Sağlıklı beslenme listesi hazırlarken fiziksel özellik ve ihtiyaçlarınızı göz önüne almanız son derece önemlidir. Alerjiniz olan veya herhangi bir rahatsızlığınızı tetikleyen yiyecekleri beslenme listenize dahil etmemeniz, kronik hastalığınız bulunuyorsa uzman hekimler tarafından verilen listeye uyum sağlamanız tavsiye edilir.

Kahvaltıya Önem Verin

Sağlıklı beslenme programının en önemli adımını kahvaltı oluşturur. Kahvaltı öğününün atlanması fiziksel ve bilişsel problemlere yol açabilir. Gece boyunca aç kalan vücutta halsizlik ve zihin bulanıklığı gibi sorunlar meydana gelebilir. Kahvaltıda gün içerisinde ihtiyacınız olan bütün besinlerden dengeli bir şekilde tüketerek gün boyunca zinde kalabilirsiniz.

Kahvaltıda yüksek oranda karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmeniz uykuya ve erken acıkmaya neden olabilir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya buğday ekmeği tercih edebilirsiniz. Yüksek protein ve kalsiyum içeren yumurta, peynir ve süt tüketimi de oldukça önemlidir.

Öğün Atlamayın

Öğün atlamak, dengesiz beslenmeye neden olur. Öğün atladığınızda bir sonraki öğüne kadar fazlasıyla acıkabilirsiniz. Aşırı acıkma hali sıradaki öğünde yiyeceğiniz besinlere dikkat etmenizi engelleyerek ihtiyacınızdan az veya fazla yemenize neden olur.

Dengesiz beslenme yetersiz veya fazla yemek yemenize yol açarak fiziksel sağlığınıza zarar vermeye başlar. Fiziksel sağlığınız ile beraber bilişsel sorunlarla da karşılaşabilirsiniz.

Öğünlerinizi Çeşitlendirin

 

Dengeli beslenmenin en doğru yöntemi öğünlerin çeşitlendirilmesidir. Gün içerisinde benzer içeriklerden oluşan yiyecekler yemek, vücudun ihtiyacı olan bazı maddelerin alınmasını önlerken bazı maddelerin ise fazla alınmasına sebep olur.

Vücut dengesini bozan bu durumdan kaçınmak için öğünlerinizde süt ürünü, et, sebze, meyve ve tahıl bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bu gıdaları tek öğünde olmasa da farklı öğünlere yayarak tüketebilirsiniz.

Yağ Tüketmekten Kaçının

Yağ tüketimine oldukça hassas yaklaşılmalıdır. Vücudun ihtiyaçları arasında yağ da bulunur. Ancak işlenmiş yağlar, hayvansal yağlar ve katı yağlar vücuda büyük ölçüde zarar verir. Kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açabilen doymuş yağlardan uzak durmanız tavsiye edilir.

Gün içerisinde en fazla 3 yemek kaşığı bitkisel yağ tüketilmesi önerilir. Kızartma gibi ağır yağlı yemeklerin yerine ızgara, fırın, haşlama veya buharda pişirme yöntemlerinde hazırladığınız yiyecekleri tüketebilirsiniz.

Sebze ve Meyve Tüketimine Önem Verin

 

Sağlıklı yiyecekler söz konusu olduğunda akla ilk gelen besinler sebze ve meyvelerdir. Yoğun su, vitamin ve mineral içeren sebze ve meyveler, düşük kalorileri sayesinde sağlığa yararlı besinler arasında yer alır. Birbirinden farklı yapı ve özelliklerden oluşan meyve ve sebzeleri tüketirken bir denge oluşturabilirsiniz.

Gün içerisinde farklı renkli meyve ve sebzeler tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan çeşitli mikro besinleri sağlayabilirsiniz. Meyve ve sebze yerken dikkat etmeniz gereken unsur ise yiyeceklerin mevsiminde tüketilmesidir.

Fast Food Yiyeceklerden Uzak Durun     

Yoğun iş temposu ile geçen günlerde her zaman sağlıklı yemekler hazırlayamayabilirsiniz. Bu durum insanların büyük bir bölümünü fast food tüketmeye iter. Lezzetli olmalarına karşın trans yağ ve çeşitli kimyasallar içermesi sebebiyle sürekli tüketildiğinde bireylere büyük oranda zarar veren fast food yiyeceklerden uzak durmanız sağlıklı yaşam için en önemli adımlardan biridir.

Sağlıklı beslenerek dengeli ve uzun bir yaşam sürdürmek için fast food tüketimini sınırlayarak sağlıklı yiyeceklere yönelebilirsiniz.

Lifli Besinler Tüketmeye Özen Gösterin

Lifli besinler özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışması için son derece gereklidir. Lifli gıdaların düzenli olarak tüketilmesi diyabet ve kalp damar rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı korunmanıza yardımcı olabilir.

Tam tahıllı ekmek, makarna, gevrek, arpa, çavdar, yulaf, brokoli, havuç, karnabahar, mısır, nohut, bezelye, kuru fasulye, elma, narenciye, kuruyemiş ve ince kabuklu patatesler lifli besinler arasında yer alır. Öğünlerinizde lifli gıdalara yer açarak fiziksel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Su Tüketimine Önem Verin

İnsanın yaşamına devam edebilmesi için vazgeçilmez olan su, düzenli tüketilmediğinde pek çok sağlık problemine yol açar. Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışması, vücut ısısının dengelenmesi ve toksik maddelerin vücuttan atılabilmesi gibi işlevlerin yerine getirilmesinde büyük rol oynayan su tüketimi, sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir.

Önerilen su miktarı günde ortalama 2 litredir. Ancak bu miktarı gün içerisinde farklı zamanlarda tüketmeniz gerekir. Su içmeyi unutmamak için alarm kurabilir, vakit geçirdiğiniz alanlara matara, bardak, şişe ve sürahi koyabilirsiniz.

Egzersiz Yapın

Hareketli bir yaşam, sağlığın anahtarıdır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersiz yapmak da sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Özellikle masa başında çalışan bireylerin gün içerisinde egzersiz yapması tavsiye edilir. Kasların erimesini önleyen egzersizler, yağ yakımı ve su atımını hızlandırarak zinde bir bedene sahip olmanıza imkan tanır.

Birbirinden farklı pek çok spor dalı bulunur. Spor dalları bireylerin fiziksel özelliklerine ve ilgi alanlarına göre seçilebilir. Yoga, pilates, fitness, yüzme, kickbox, bisiklet sürme gibi egzersiz yöntemlerinden size en uygun olanını seçerek harekete geçebilirsiniz.

İdeal Kilonuzu Koruyun

İdeal kilonuzun altına düşmeniz veya üstüne çıkmanız oldukça risklidir. Vücut kitle indeksi göz önüne alınarak sağlıklı kilonuzu öğrenmeniz ve kilonuzu korumanız gerekir. Sağlıklı kilo, güzellik algılarının ötesinde bedensel ve zihinsel sağlığınızı muhafaza etmenizi sağlar.

Tatiliniz Esnasında Calista'da Formunuzu Koruyun

 

Calista Luxury Resort sağlıklı yiyeceklerden oluşan dengeli yemek menüsü ve egzersizlerinize devam edebileceğiniz spor alanları ile formunuzu korumanıza olanak tanır. Özel aşçılar tarafından hazırlanan diyet menülerinde gün içerisinde almanız gereken bütün öğünler yer alır.

Calista Sports and Health Community size fitness, tenis, futbol, basketbol ve su sporları başta olmak üzere çeşitli bireysel veya grup etkinliklerine katılmanızı sağlayan alanı açıyor.

Diğer Blog Yazıları

  • Calista Resort Hotel En Iyi Koylar Blog Card
    En İyi Antalya Koyları: Antalya’da Gidebileceğiniz 6 Koy

    Akdeniz’in en özel şehri Antalya, birbirinden farklı özelliklerden oluşan ilçeleriyle her mevsim ziyaretçi akınına uğramaktadır.

  • Calista Resort Hotel Blog Tatilde Yanina Almasi Gerekenler Card
    Tatile Giderken Alınması Gerekenler

    Yaz tatiline giderken alınması gereken eşyalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Calista Resort Hotel Blog Sosyal Yetenekleri Gelistiren Cocuk Aktiviteleri
    Sosyal Yetenekleri Geliştiren Keyifli Çocuk Aktiviteleri

    Çocuk gelişiminde son derece önemli bir unsur olan sosyal yetenekler, gelişim sürecinin diğer ögeleri ile de bağlantılı olan çocuk aktiviteleridir..

  • Calista Resort Hotels Blog Kisin Yuzmenin Faydalari Card
    Kış Mevsiminde Havuzda Yüzmenin Faydaları

    Keyifli bir aktivite olan yüzme, genellikle ilkbahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde tercih edilse de kış mevsiminde de vücuda iyi gelir.

  • Calista Resort Hotel Blog Yemek Cesitleri Card
    Yemek Tutkunlarına Özel Benzersiz Dünya Mutfağı Önerileri

    Lezzet tutkunları tarafından merak edilen dünya mutfağı, birbirinden farklı gıda ve tarifleri ile dikkat çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog Konsept Card
    Konsept Mekan Nedir?: Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Alanlar

    Konsept mekanlar genellikle restoran, bar, kafe ve pastane seçeneklerinden oluşur

  • Calista Resort Hotel Blog Dugun Nasil Yapilir Card
    Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

    Düğün organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

  • Calista Blog Ultra Her Sey Dahil Ekonomik Tatil Card
    Türkiye'de Ultra Her Şey Dahil Konseptiyle Ekonomik Tatil Keyfi

    Tatiller, bireylerin kusursuz bir dinlenme ve eğlence olanağına sahip olmak istedikleri süreçtir

  • Calista Resort Hotel Belekin En Iyi Restoranlari Card
    Belek'in En İyi Restoranları: Yerel ve Uluslararası Mutfaklardan Lezzetler

    Her yıl binlerce turistin akın ettiği Akdeniz, mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog En Luks Otel Card
    Belek'te En Beğenilen Lüks Konaklama Oteli

    Belek lüks oteller tatil sürecinin kusursuz bir deneyime dönüşmesine olanak tanır.

    REZERVASYON