Rezervasyon

12 Mart 2024

Golf Nedir? Golf Nasıl Oynanır?

Golf oyunu gibi bireysel ve stratejik sporlar kişinin hem bedenen hem de ruhen kendini iyi hissetmesine yardımcı olur. Bireysel sporlar, herhangi bir müdahale gerektirmeksizin kişinin tamamen kendi kararları ve hamlelerine göre şekillenir. Bu sayede kişiler hem kendilerini tamamen verebilecekleri bir aktivite kazanmış hem de enerjilerini yönlendirebildikleri egzersiz rutini edinmiş olur. 

Golf Nedir? 

Spesifik oyun tarzı ve kuralları olan golf sporunun özellikle izleyiciler açısından merak uyandıran konularından biri şüphesiz golf nedir sorusudur. Golf, doğa içinde tamamen bu oyun için özel olarak tasarlanan golf sahalarında, golf sopası adı verilen çubuklar ve kompakt, sert golf topu ile oynanan bir oyundur. Bu genel tanım golf ne demek sorusunun en temel cevaplarından biri olarak ele alınabilir. Her sporda olduğu gibi golfte de belli başlı bazı standart ve kurallar bulunur.

Oyuncuların birbirine oldukça büyük bir saygı duyduğu ve birbirlerine herhangi bir müdahalede bulunmaksızın oynadıkları golf oyun kuralları bakımından da dikkat çeken bir yerdedir. Oyuncular, vuruş hazırlığında bulunan diğer oyuncunun vuruşu bitene kadar herhangi bir aksiyona geçmez; atış hazırlığındaki oyuncunun dikkatini bozacak hiçbir şey yapmamaya özen gösterir.

Golf, doğal bir ortam üzerine kurulan sahalarda oynandığı için oyuncular yalnızca birbirlerine değil aynı zamanda saha kullanımına da gerekli özeni gösterirler. Vuruşlar sırasında sahada meydana gelen zararlar düzeltilerek oyun akışının bozulmamasına dikkat edilir.

Belek, Antalya’da Golf Otelleri

Antalya, Türkiye'nin güney sahilinde, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve lüks tatil imkanlarıyla öne çıkan bir destinasyondur. Antalya lüks otelleri, aynı zamanda sunduğu özel imkanlarla golf tutkunları için de mükemmel bir bölgedir.

Bölgedeki birçok golf sahası, deneyimli golfçülerden acemi oyunculara kadar her seviyeden golf tutkununa hitap etmektedir. Golf sahalarına yakın Antalya golf otelleri, konforlu konaklama seçenekleri ile golf severlere unutulmaz bir tatil deneyimi sunar. Bir çok golf sahasına yakın olan Calista şık tasarımı, harika manzarası ve güzel Belek plajlarına yakınlığı ile bilinir. Antalya'nın sıcak iklimi ve kaliteli golf tesisleri, golf tutkunları için rüya gibi bir tatil sunmaktadır.

Golfün Sağlığa Faydaları

Egzersiz veya spor dendiğinde pek çok kişinin aklına yoğun enerji yakımına dayalı, hareket seviyesi yüksek rutinler gelir. Ancak hem beden hem de ruh sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan egzersizleri yalnızca yukarıda belirtildiği gibi kalıbın içine hapsetmemek gerekir. Fiziksel olarak yoğun bir çaba gerektirmeyen ancak zihin gücünün etkin bir rol oynadığı, bireysel ve stratejik sporları da göz önünde bulundurmak faydalıdır. 

Birçok izleyici tarafından eğlence amaçlı yapıldığı düşünülen golf sporu, bunun yanı sıra kas ve eklem sistemi için de oldukça faydalıdır. Saha içinde aksiyon ve el-kol-bacak senkronizasyonu için sarf edilen çaba hem kas hem de lif sağlığı üzerinde etkilidir. 

Golf sporu geniş ve açık alanlarda oynandığı için akciğerlere büyük fayda sağlar. Sporcular hava kirliliğine neden olabilecek etmenlerden uzak, yoğun oksijen içeren alanlarda oyun oynadıklarından bedenen ve zihnen kendilerini son derece konforlu hisseder. 

Doğal ortam ve temiz hava demişken golfün ruh sağlığı üzerindeki faydalarından söz etmemek olmaz. Temiz hava ve oksijen beraberinde bir rahatlık hissi getirebileceğinden bu spor stresin azalmasında, kaygının giderilmesinde etkilidir demek yanlış olmaz. 

Golf kuralları ve işlerliği bakımından oldukça geniş bir oyuncu perspektifine sahiptir. Golf oyununu hemen her yaş grubundan bireyler rahatlıkla oynayabilir. Bu sayede hem egzersiz rutini geliştirebilir hem de temiz havanın keyfini dilediği gibi çıkarabilir. 

Bu oyun için her ne kadar bireysel bir oyun dense de sosyalleşmeye zemin hazırladığını es geçmemek gerekir. Golf sahaları yeni insanlarla tanışmak, sosyalleşmek ve arkadaş edinmek için son derece ideal mekanlardan biridir. Ortak ve rafine zevkler etrafında buluşan bireyler birbirleriyle anlaşabilecekleri pek çok nokta keşfedebilir, bu sayede arkadaşlıklar kurabilir. 

Golf oyununun sağlık üzerindeki diğer faydalarını bir perspektif özelinde incelemek gerekirse;

Vücut için tercih edilebilir son derece iyi egzersizlerden biri olduğu,

Esnekliği arttırdığı, zindelik sağladığı ve vücut koordinasyonunu pekiştirdiği,

Günlük yaşamı zenginleştirecek bir rutine sahip olduğu,

Kişinin kendine olan güvenini arttırdığı ve öz değeri perçinlediği vb. maddeler ele alınabilir.

Golf Sporunun Tarihi

Golf oynamak günümüzün en popüler spor aktiviteleri arasında yer alsa da esasen geniş bir tarihe sahiptir. Bazı tarihçiler bu sporun eski çağlarda Romalılar tarafından bükülmüş sopalarla ve tüylerden yapılmış toplarla oynandığını ifade etmiştir.

Golf sporunun tarihine ilişkin ele alınabilecek terminolojik diğer ifadeler ise şu şekildedir: Bir görüşe göre Çin’de 1368 - 1644 arasında, Ming Hanedanlığı Döneminde bir sopa yardımıyla, yürüyerek top sürülen oyunun olarak tanımlanan ‘Chuiwan’ günümüzdeki golfün doğuşuna referans eder. Orta Çağda tüccarlar tarafından Avrupa’ya kadar yayılan bu oyun zaman ilerledikçe dönüşerek golf sporunun benimsenmesine zemin hazırlar.

Golf sporunun tarihinden söz ederken İskoçya’yı atlamak olmaz. İskoçya, 16.yüzyılın erken dönemlerinde kullanılan, en eski golf sahaları arasındaki St. Andrews’e ev sahipliği yapmaktadır. Golfün 17.yüzyılda İskoçya ve İngiltere’de büyük bir ilgiyle takip edilmesi 1754’te Royal ve Ancient gibi golf kulüplerinin kurulmasına öncülük etmiştir.

Golfün Temel Kuralları

Golfün temel kuralları arasında yer alan bazı noktalar şu şekildedir:

Oyuncular toplarının üzerine muhakkak tanıtıcı bir işaret koymalıdır. Eğer bir topun oyuncusuna ait olduğu saptanmazsa o top “kayıp top” olarak sayılır.

Oyuncuların sopa sayısı en fazla 14 olmalıdır. Aykırı bir koşul saptanırsa oynanan her çukur için iki vuruş ceza verilir. Golf oyununda bir tur içinde verilecek en fazla ceza dört vuruştur.

Oyuncular mesafe ölçmeye yarayan herhangi bir cihaz kullanmamalıdır.

Oyun içinde diğer oyunculara bireysel herhangi bir tavsiye vermek veya diğer oyunculardan tavsiye almak uygun değildir. Ancak ve ancak oyun partneri ile fikir alışverişi yapılabilir.

Atış hazırlığını gereksiz yere uzatmak ve oyunun aksamasına neden olmak diskalifiyeye kadar uzanan cezalara tabi olabilir.

Golf Sahası ve Delikler

Golf sahası, tepe ve çim alanlardan; pürüz ve engeller bulunabilen zemin özelliklerine sahip bir sahadır. Bu saha içinde bayrak çubuğu ve delikler bulunur. Standart bir golf sahasında toplam 18 adet delik vardır. Kimi mini sahalarda ise 9 tane delik yer alabilir.

Golf sahası için genel bir standart ölçü verilecek olursa, yeşil alanın en az 300 m2 olmalı ve kendine özgü biçimde düzenlenmelidir. Antrenman vuruşları için kum engeli en az 200 m2 büyüklüğünde ve farklı derinliklerde olmalıdır.

Golf Topu ve Çubukları

Golf topu, genel kurallara göre kütlesi 45,9 gramdan fazla olmayan, çapı ise 42,7 mm’den az olmayan niteliklere sahiptir. Bu toplar belirtilen hız, mesafe ve simetri sınırları içinde istenen performansı gösterebilecek özelliktedir.

Her biri paslanmaz çelikten üretilen golf çubukları kolay deforme olmaz ve aşınmalara karşı dayanıklıdır. 8,8 cm çapında ve 1.2 cm yüksekliğindeki bu çubuklar oyun kurallarına göre konumlanır.

Oyunun Amacı

Golf oyununun amacı, sahanın belirlenmiş 18 parkurunu (çukur) golf topuna en az vuruş yaparak tamamlamaktır.

Dünyanın en eski sporları arasında yer alan golf, günümüze değin gelerek çok daha profesyonel bir dal şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Tiger Woods, Rory McIlroy, Charl Schwartzel, Lee Westwood, Justin Rose, Webb Simpson gibi dünyaca ünlü sporcular golfün küresel çapta kitlelere yayılan izleyici ve takipçiler kazanmasında etkin rol oynamaktadır.

Golf Nasıl Oynanır?

Bu oyun bireysel stratejilere dayalı ve koordine gerektiren bir spor olarak değerlendirilebilir. Oyuncular saha içinde yer alan deliklere en az vuruşla ulaşabilmeyi başarmalıdır. Oyunun prensiplerine bağlı kalınması koşuluyla, her golf sahası farklı ölçülere göre hesaplanabilmektedir. Ancak ölçüler ne kadar değişkenlik gösterirse göstersin temel amaç değişmez.

Golfte Temel Teknikler

Bu oyunu sürdürülebilir kılacak temel tekniklerden biri saha keşfidir. Saha tasarımını ve deliklerin mesafesini en iyi biçimde keşfeden bir oyuncu çok daha konsantre ve etkili bir oyun sergileyebilir. Bu nedenle oyuna başlamadan önce golf sahasının gezilmesi önemlidir. Ayrıca sopa tutuşu, top hakimiyeti ve uzaklık ölçümü gibi diğer temel etmenler çok sayıda pratikle gelişeceğinden sporu yapma süresince antrenmanlara dikkat etmek önemlidir.

Diğer Blog Yazıları

  • Calista Resort Hotel En Iyi Koylar Blog Card
    En İyi Antalya Koyları: Antalya’da Gidebileceğiniz 6 Koy

    Akdeniz’in en özel şehri Antalya, birbirinden farklı özelliklerden oluşan ilçeleriyle her mevsim ziyaretçi akınına uğramaktadır.

  • Calista Resort Hotel Blog Tatilde Yanina Almasi Gerekenler Card
    Tatile Giderken Alınması Gerekenler

    Yaz tatiline giderken alınması gereken eşyalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Calista Resort Hotel Blog Sosyal Yetenekleri Gelistiren Cocuk Aktiviteleri
    Sosyal Yetenekleri Geliştiren Keyifli Çocuk Aktiviteleri

    Çocuk gelişiminde son derece önemli bir unsur olan sosyal yetenekler, gelişim sürecinin diğer ögeleri ile de bağlantılı olan çocuk aktiviteleridir..

  • Calista Resort Hotels Blog Kisin Yuzmenin Faydalari Card
    Kış Mevsiminde Havuzda Yüzmenin Faydaları

    Keyifli bir aktivite olan yüzme, genellikle ilkbahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde tercih edilse de kış mevsiminde de vücuda iyi gelir.

  • Calista Resort Hotel Blog Yemek Cesitleri Card
    Yemek Tutkunlarına Özel Benzersiz Dünya Mutfağı Önerileri

    Lezzet tutkunları tarafından merak edilen dünya mutfağı, birbirinden farklı gıda ve tarifleri ile dikkat çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog Konsept Card
    Konsept Mekan Nedir?: Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Alanlar

    Konsept mekanlar genellikle restoran, bar, kafe ve pastane seçeneklerinden oluşur

  • Calista Resort Hotel Blog Dugun Nasil Yapilir Card
    Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

    Düğün organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

  • Calista Blog Ultra Her Sey Dahil Ekonomik Tatil Card
    Türkiye'de Ultra Her Şey Dahil Konseptiyle Ekonomik Tatil Keyfi

    Tatiller, bireylerin kusursuz bir dinlenme ve eğlence olanağına sahip olmak istedikleri süreçtir

  • Calista Resort Hotel Belekin En Iyi Restoranlari Card
    Belek'in En İyi Restoranları: Yerel ve Uluslararası Mutfaklardan Lezzetler

    Her yıl binlerce turistin akın ettiği Akdeniz, mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog En Luks Otel Card
    Belek'te En Beğenilen Lüks Konaklama Oteli

    Belek lüks oteller tatil sürecinin kusursuz bir deneyime dönüşmesine olanak tanır.

    REZERVASYON