Rezervasyon

08 Nisan 2024

Tenis Kuralları ve Tenis Puanlama Sistemi

Tenis, yüksek bir koordinasyon, dikkat ve hareket eşiği gerektiren sporlar arasındadır. Bireysel sporlar arasında yer alan tenis kuralları gereği diğer spor dallarından ayrılır. Temelde bireysel bir spor olarak değerlendirilen tenis, ikişer kişiden oluşan takımlar halinde de oynanabilir. Bahsi geçen takım halinde oyunlar Wimbledon, Grand Slam gibi uluslararası tenis turnuvalarında “Çiftler Turnuvası” olarak deneyimlenebilir.

Tenis Nedir?

Tenis, küresel perspektifte ele alınması gereken en dikkat çekici ve geniş izleyici kitlesine sahip sporlardan biridir. Sporcuların tenis raketi ve tenis topu gibi özel ekipmanlar kullanarak, kort adı verilen dikdörtgen bir alanda oynadıkları olimpik sporlar arasında yer alır.

Tenisin kronolojik profiline bakıldığında temellerinin Orta Çağ Fransa’sına dayandığı söylenebilir. Dönemin şövalyelerinin elle oynadıkları ‘avuç içi oyunu’ adı verilen bir oyunun bugünün tenis sporunu şekillendirdiği bilinmektedir. Tenisin bir spor dalı olarak ele alınması ise 1800’lü yılların İngiltere’sine dayanır.

Tenis sözcüğünün kökeni ise Anglosakson - Fransızca olan “tenetz” sözcüğüne dayanır. Bu sözcük “bekle ve yakala” anlamına gelir. Yukarıda belirtilen Fransız şövalyelerinin avuç içi topu oynarken birbirlerine “Tenetz!” diye bağırmaları zaman içinde evrilerek bu spora adını vermiştir.

Spor ve Lüks Tatilin Adresi: Calista Calista Luxury Resort Antalya Belek’te, misafirlerine çeşitli tenis kortları dahil birçok spor sahasının bulunduğu bir tatil ortamı sunmaktadır. Calista Antalya’da spor ve lüks tatili bir araya getiren özel bir deneyim sunmaktadır. Geniş spor kompleksleri ile tenis karşılaşmarına ve Antalya futbol kamplarına olanak sağlar.

Tenis Kuralları, Tenis Kortu Ölçüleri ve Servis

Tenis, bir raket yardımıyla, kort adı verilen oyun sahası içerisinde tenis topuna yön verme mücadelesidir. Bu oyundaki en temel amaç karşıdaki rakibin üzerine gelen topu çevirememesi, dolayısıyla vuruş yapamayacağı için sayı kaybetmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra tenis maçı kuralları olarak ele alınabilecek birçok nüanstan söz etmek mümkündür.

Tenis Kortu Ölçüleri

Tenis kortu ölçüleri 23,78 metre uzunluğunda, 10,97 metre genişliğindedir. Genişlik, tekler karşılaşmaları için 8,23 metre, çiftler içinse 10,97 metre olarak belirlenebilir. Servis çizgisi fileden 6,40 metre uzaklıktadır. Oyuncuların topları çevirebilmesi için kort kenarlarında ekstra boşluklara ihtiyaç duyulur.

Tenis Kuralları

Teniste servis bir oyuncunun elindeki topu havaya attıktan sonra, raketle vurarak karşı sahaya göndermesidir. Rakip oyuncu servisi hatasız olarak karşılayamazsa, servis yapan oyuncu puan kazanır. Buna tenis terminolojisinde “ace” adı verilir. Bir oyun içerisindeki tüm servisler aynı oyuncu tarafından kullanılır.

Teniste Servis Çeşitleri

Tenis servisleri sporcuların oyun stillerine göre sınıflandırılabilir. Oyuncular flat (düz ve sert), slice (falsolu), topspin ve kick servis adı verilen stiller arasından kendine en uygun olanı seçerek oyunu kurabilir.

Teniste Puanlama Sistemi ve Sayılar

Tenis oynama kuralları arasındaki zorlu kısımlardan biri puanlama sistemi ve sayılardır. Set sayılarının karışmaması ve puanların kontrollü biçimde sayılabilmesi için teniste farklı bir sisteme başvurulur. 15, 30 ve 40 puan olarak adlandırılan ilk üç puanın ardından 40’a ulaşan oyuncu dördüncü puanı da alırsa seti elde etmiş olur.

Eğer oyun sırasında oyuncular 40 - 40 eşitliği bulmuşsa, oyunculardan birinin üst üste iki puan alması gerekir. Bu puan alma süreci sonuçlanan kadar maç devam eder. 40 - 40’lık eşitlik tenis terminolojisinde “deuce” olarak adlandırılır. Eşitlik sonrası ilk puanı alan oyuncu avantaj elde eder.

15, 30, 40 puanlık sayılarla oynanan oyunlar toplamda 6 sayıyı bulacak biçimde oynanır. Üç set halinde oynana teniste her set başına 6 sayı düşmektedir. Oyuncuların bir seti kazanması için 6 sayıya ulaşması ve rakibinden 2 puan farkıyla önde olması gerekir.

6 - 4 olarak biten bir sette 6’ya ulaşan sporcu seti kazanır. Eğer set 2 sayı farkla bitmezse oyunculardan biri bu farka ulaşana kadar oyun devam eder. Setlerde 6 - 6’lık eşitliğe ulaşıldığında ise “tiebreak” adı verilen oyun oynanır. Bahsi geçen puan sistemi ve oyunlar teklerde de çiftler de aynı biçimde uygulanır.

Tenis Nasıl Oynanır?

Farklı zeminlere sahip kortlar içerisinde oynanan teniste amaç rakibin karşılamayacağı şekilde rakip alana tenis topu göndermektir. Topu iki kez üst üste sektiren, oyun alanı dışına çıkaran kişi sayı kaybederken diğer taraf sayının kazananı olmaktadır.

Profesyonel turnuva oyuncuları farklı zeminler özelinde gerçekleştirilen müsabakalarda stillerine en uygun oyunu kurarak rakibine karşı üstünlük kurmaya çalışır.

Tenis Oyununun Temel Kuralları

Teniste, servis atan ve servis karşılayan olmak üzere 2 başlangıç pozisyonu vardır. Bu bilgiler ışığında ele alınabilecek temel tenis kuralları aşağıdaki biçimde sıralanabilir:

Servis atan kişi oyuna, orta çizginin sağından atacağı servislerle başlar. Karşılayan kişi de çapraz şekilde durarak servisi karşılar. Servisteki temel kural, topun fileye değmeden karşı kutuya en fazla iki denemede isabet ettirilmesi, (fileye değip düşerse “let” olur) ve oyuna sokulmasıdır. Oyuncu bunu yapamadığı takdirde “çift hata” yapmış olur ve puanı kaybeder.

Oyun esnasındaki temel kural ise topu filenin üzerinden veya etrafından geçirip, karşı kort sınırları içine düşürmek ve rakibin topa yetişememesi, yetişip de içeri düşürememesi gibi durumları beklemektir.

Oyunun sonuçlanması durumunda da servis atan oyuncu artık karşılayan, karşılayan oyuncu da artık servis atan sporcu konumundadır. Setlerin başındaki ilk oyun ve sonrasındaki her 2 oyunda bir, oyuncular yer değiştirmektedir.

Skorlama

Tenisteki skorlama, puanlama sisteminde yer alan dinamikleri karşılamaktadır. Bir oyuncu toplamda 6 sayı olan bir seti iki farkla kazanmalıdır. 6 puanlık 3 setler halinde oynanan maçta setlerin en az 2’sini alan oyuncu maçı kazanmış olur.

Teniste Setler ve Maçlar

Tenis maçları 3 setlik veya 5 setlik olarak oynanmaktadır. 3 setlik maçlarda 2 set alan, 5 saatlik maçlarda ise 3 set alan oyuncu maçı kazanır. 1 set almak için 6 oyun oynanır. Oyunlar puan olarak 0-0 olarak başlar ve her sayıda sporcular sırasıyla 15-30-40 puanlarına ulaşarak devam eder.

Teniste Tie-Break

Tie-Break çok özel turnuvalarda kullanılan bir terimdir. Karşılaşma sırasında skor 6-6 gibi eşit duruma gelir ise Tie-Break denilen durum devreye girer. Taraflardan herhangi birisi rakibine 2 puan fark atana kadar maç devam eder. 2 puanlık farkın oluşmasıyla beraber karşılaşma sonuçlanarak galip ortaya çıkar.

Servis Alanı ve Karşılamalar

Servis alanı dış kort çizgileridir. Çizgiye basmadan servis atan oyuncunun attığı servis rakibinin bulunduğu taraftaki (sağ veya sol) orta dikdörtgen alana düşmelidir. Farklı tarafa veya saha dışına düşen top sayılmamaktadır. İlk servisin fileye temas etmeden rakip sahaya düşmesi gerekir. Servis karşılama ise servisi atan rakibin oyun alanı sınırlarına temas etmelidir; dışarı düşen top rakibe sayı olarak gitmektedir.

Ayak Hareketleri

Temel ayak hareketlerinin başında split step yani ayakları ayırma gelir. Bu hareketi en basit şekliyle şöyle tarif edebiliriz: Rakip topa vurmadan biraz önce hafif sıçrayarak ayakları açarak parmak uçlarında yapacağınız vuruşa çabucak hazırlanmaktır.

Split step hareketini yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise sıçradıktan sonra ayakları omuz genişliğinde açmaya özen göstermektir. Bütün ayak hareketlerinde unutulmaması gereken diğer bir önemli nokta ise ayaklarınızın uç kısımlarında hareket etmektir.

Topa İki Kez Vurma

Oyun sırasında servisi karşılayan oyuncu eğer topa yetişemez ve top saha içinde iki kez sekerse sayı rakibe geçer. Aynı şekilde top oyuncuların raketine iki kez temas eder ya da top fileye takılırsa sayı yine rakibin hanesine yazılır.

Calista'da Tenisin Tadını Çıkarın


Antalya’nın incisi Belek’teki şahane konumuyla misafirlerine eşsiz bir deneyim sunan Calista Luxury Resort, spor tutkunlarını mutlu eden tenis kortu başta olmak üzere pek çok ayrıcalığa sahiptir. Tenis severlerin dilediği gibi şahane maçlar çıkarabileceği, tatiline enerji katmak isteyenlerin adresi misafirlerini bekliyor!

Diğer Blog Yazıları

  • Calista Resort Hotels Blog Organizasyon Card
    Organizasyon Düzenleme: Organizasyon Nedir, Nasıl Düzenlenir?

    Organizasyon düzenleme ve organizasyon kavramları hem bireysel eylemleri hem de kurumsal iş dünyasını ilgilendiren dinamiklerden biridir.

  • Calista Resort Hotel En Iyi Koylar Blog Card
    En İyi Antalya Koyları: Antalya’da Gidebileceğiniz 6 Koy

    Akdeniz’in en özel şehri Antalya, birbirinden farklı özelliklerden oluşan ilçeleriyle her mevsim ziyaretçi akınına uğramaktadır.

  • Calista Resort Hotel Blog Tatilde Yanina Almasi Gerekenler Card
    Tatile Giderken Alınması Gerekenler

    Yaz tatiline giderken alınması gereken eşyalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Calista Resort Hotel Blog Sosyal Yetenekleri Gelistiren Cocuk Aktiviteleri
    Sosyal Yetenekleri Geliştiren Keyifli Çocuk Aktiviteleri

    Çocuk gelişiminde son derece önemli bir unsur olan sosyal yetenekler, gelişim sürecinin diğer ögeleri ile de bağlantılı olan çocuk aktiviteleridir..

  • Calista Resort Hotels Blog Kisin Yuzmenin Faydalari Card
    Kış Mevsiminde Havuzda Yüzmenin Faydaları

    Keyifli bir aktivite olan yüzme, genellikle ilkbahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde tercih edilse de kış mevsiminde de vücuda iyi gelir.

  • Calista Resort Hotel Blog Yemek Cesitleri Card
    Yemek Tutkunlarına Özel Benzersiz Dünya Mutfağı Önerileri

    Lezzet tutkunları tarafından merak edilen dünya mutfağı, birbirinden farklı gıda ve tarifleri ile dikkat çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog Konsept Card
    Konsept Mekan Nedir?: Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Alanlar

    Konsept mekanlar genellikle restoran, bar, kafe ve pastane seçeneklerinden oluşur

  • Calista Resort Hotel Blog Dugun Nasil Yapilir Card
    Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

    Düğün organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

  • Calista Blog Ultra Her Sey Dahil Ekonomik Tatil Card
    Türkiye'de Ultra Her Şey Dahil Konseptiyle Ekonomik Tatil Keyfi

    Tatiller, bireylerin kusursuz bir dinlenme ve eğlence olanağına sahip olmak istedikleri süreçtir

  • Calista Resort Hotel Belekin En Iyi Restoranlari Card
    Belek'in En İyi Restoranları: Yerel ve Uluslararası Mutfaklardan Lezzetler

    Her yıl binlerce turistin akın ettiği Akdeniz, mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeker.

    REZERVASYON